We’re in CA Home+Design!

We’re super excited to share our latest San Francisco whole-home remodeling project, a collaboration with designer Tineke Triggs of Artistic Designs for Living (ADL)! Our clients, a family of five, desired to bring back some of the character and personality that had been stripped away from their Edwardian home during a previous remodel as well as open up some of the smaller public spaces. While we actually took away square footage, the home now feels larger and more spacious and is bursting with personality.

Removed Walls for Better Flow

One of the most dramatic changes to the home’s interior is on the main level, between the kitchen and family room. We took out the walls dividing these two rooms to create one large, family-friendly combination room. At the same time, we reconfigured the kitchen for better flow in the new layout and added a built-in U-shaped bench seat (with additional storage underneath!) to more clearly define the breakfast nook area. Completing this space is the easy access to the deck from the family room via the LaCantina accordion doors that allow for the quintessential indoor/outdoor living experience. The new deck has an aesthetic that mirrors the interior for a seamless continuation of space and we added a gas fire pit and heat lamps so the family can enjoy this space even on those chilly summer San Francisco nights.

Reconfigured Doorways for More Breathing Room

Also on the main level is the dining room, which now appears larger than before simply because we adjusted the door openings. We closed off the narrow doorway between it and the kitchen and widened the entry off the hallway, which essentially blurs the lines of these two distinct areas and gives them both more breathing room. Gone are the narrow passageway and cramped room! The dining room directly faces the custom-fabricated, blackened steel staircase that connects all three levels of the home and which is a visual treat to look at.

Dedicated Space for a Laundry/Mudroom

We made other notable updates to the home. For example, upstairs we reconfigured the master closet, dividing it into two distinct his-and-her walk-in closets; completely renovated the master bath; and updated the two kids’ bathrooms. Downstairs, we made dramatic changes to the garage by creating a separate (and much needed!) combination laundry/mudroom.

A Streamlined Exterior Façade for a More Inviting Space

And we gave the home’s exterior a major facelift on the back by removing the multi-level wooden decks and staircase that gave the exterior a busy, choppy look. We also reallocated some of the interior square footage from the breakfast nook & family room area to the deck to provide more outdoor living space. The back of the home now has a clean, streamlined look that reflects our clients’ vision. This home remodel is proof that layout and flow are keys to making a house a home!

This whole-home remodel is also featured in the Summer 2018 edition of CA Home+Design! Pick up your copy to see more images of the magic we created for this family home!